Verdens eldste langeleik 500 år!

Vegarbeid i Prost Bloms gate. Beregn god tid.
Inngang inkludert kake og kaffe, kr 200,-

TINGBYGNINGEN HUNN (HUNNSVEGEN 29, 2819 GJØVIK)
 10. mars 2024 kl. 18.00

Hasvoldseter-langeleiken er datert 1524 og er verdens eldste, kjente langeleik. Leiken er fortsatt spillbar, og denne kvelden får du høre lyden av et instrument som ga sine første toner allerede i middelalderen!

Man trodde lenge at langeleiken fikk sin utbredelse i Norge på 1600-tallet, og det vakte derfor stor oppsikt da Gjøvik spelmannslag i 1980 kunne vise fram en langeleik med året 1524 innskåret. Det var instrumentet til Petter Hasvoldseter (1928-2012) i Vibergsroa i Vardal – som hadde leiken hengende på veggen oppstrenget og stemt. Ikke bare var instrumentet en sensasjon, det var en like stor overraskelse at Petter kunne spille – en utøver i ubrutt tradisjon.

Siden den gang har det vært et aktivt langeleikmiljø på Gjøvik med både spille- og byggegruppe. Faktisk er flere hundre kopier bygget av Hasvoldseterlangeleiken de siste 40 åra, deriblant flere hele klassesett!

Velkommen til en kveld om og med lokal langeleiktradisjon!
Billetter kr 200,- i døra, inkl kaffe/te og krydderkake.

Kveldens Krydderkonsert er et samarbeid mellom Gjøvik Spelmannslag og Mjøsmuseet. 

Takk til Petter Hasvoldseters etterkommere for utlånet av langeleiken. For tida kan leiken sees i utstillingen Lydbølgen på Vitensenteret Innlandet.