Musikkhelg 25. – 27. mai

stemingsspill2

I år vil kurshelga bestå av parallelle kurs i munnharpesmiing, spill på munnharpe og langeleik (både for nybegynner og viderekomne), kunsten å spikke lange seljefløyter og lære å spille på dem.

Fredagen begynner med konsert med Ole og Knut Aastad Bråten. Ole og Knut Aastad Bråten (f. 1976) kommer fra Valdres og har spelt langeleik siden de var 16 år gamle. De er begge knytta til ei rekke tradisjonslinjer, blant anna Ola Brenno (1865–1957) og Olav Snortheim (1911–1988). De viktigste læremestrene har vært Oddrun og Gunvor Hegge, og Bergljot Hedda Lunde. Sammen har de vært med å gi langeleikmusikken et løft i Norge de siste 20 åra.

Lørdag vil hovedsakelig gå med til å smi selve kroppen på munnharpene, mens arbeidet med å lage og montere fjær vil foregå på søndagen.

munnharpesmiing
Foto: Lasse Stang

Spillekursene for munnharpe og langeleik foregår i flere av stuene på Eiktunet, med gode muligheter til å fordele deltakerne i flere grupper etter nivå. Munnharpeforum og langeleikforum stiller med instrumenter til utlån.

Seljefløytekurset starter med at kursdeltakere tas med på en runde i omegnen for å lære å finne typiske vokseplasser for selje som egner seg til fløytelaging. De får så skjære med seg rikelig med emner som tas med tilbake til Eiktunet, der resten av fredagen går med til å lære å spikke fløyter. Lørdagen lager hver deltaker først sine egne «seljefløyter» i plast, så alle har fløyter med samme grunntone når spilldelen av kurset starter. De får så lære ulike spilleteknikker og tradisjonelle seljefløytelåter.

Foto: Lasse Stang
Foto: Lasse Stang

Kursavgiften er kr. 500,- en lav pris som burde gjøre kurset attraktivt for ungdom og studenter. Lunsjen – Marits fenomenale fiskesuppe med kryddersmør og brød – koster kr. 100.- pr dag og nytes i fellesskap for alle deltakerne.

Kursholdere i år:
Smikurs: Stein Terje Mathisen, Sven Håkon Jørgensen og Alexander Sørnes
Spikking/spill seljefløyte: Stein Villa
Spill langeleik: Gøril Ramo Håve
Sang/dans for unger (søndag): Silje Austdal og Karine Kjellberg Granli

Program:
Fredag 25.05. kl. 20.00: Krydderkonsert i Tingbygningen med Ole og Knut Aastad Bråten.
Lørdag 26.05. kl. 10.00: Oppmøte på Eiktunet for alle kursdeltakere. Presentasjonsrunde før gruppene går hver til sitt. Kurset går fram til kl. 16. med felles lunsj.
Lørdagskvelden møtes alle i Tingbygningen på Hunn til sosialt samvær og spontant samspill. Disse kveldene har blitt legendariske! Her møtes profesjonelle og amatørmusikere og deler låter og erfaringer. Kursdeltakerne får oppleve solospill og samspill på høyt nivå, og munnharpe, langeleik, seljefløyte og sang er svært godt egnet for samspill!
Søndag 27.05.: kl. 10.00: Kursene fortsetter til kl. 15.00. med felles lunsj.
Kl. 12.00: Sang/dans for unger kl. 12, dette er gratis.

Påmelding til Stein Villa, stein.villa@mjosmuseet.no, tlf: + 47 934 95 806. Pris for kurs: 500,-. Lunsj koster kr. 100,- pr. dag. Konsert med Ole og Knut Aastad Bråten kr. 100,- for kursdeltakere, kr. 200,- for andre. Betaling kontant eller til kontonr. 2010 22 27507. Oppgi navn og Musikkhelg!

Overnatting: Vi anbefaler Gjøvik Vandrerhjem Hovdetun www.hovdetun.no. Rom, flersengsrom, hytter og leiligheter. Ved booking, gi beskjed om at du skal på Musikkhelg med Gjøvik spelmannslag!

Foto: Lasse Stang
Foto: Lasse Stang

Anders Hovdes Minnefond

Unge instrumentbyggere og utøvere på eldre folkemusikkinstrument kan søke stipend fra Anders Hovdes Minnefond

[status_oops]Anders Hovdes Minnefond. Fondet har som formål å støtte og stimulere ungdom som bygger og/eller bruker eldre tradisjonsinstrument. Søknad sendes innen 1. oktober 2017 til: Gjøvik spelmannslag
v/leder Marit Steinsrud
Odnesvegen 561
2822 Bybrua

eller e-post marit.steinsrud@gmail.com

For mer informasjon ta kontakt med Marit Steinsrud på tlf.41202984[/status_oops]

Anders Hovde med sekkepipe på kappleik på Brandbu i 1999. Foto: Rolf Karlsen, Gjøvik spelmannslag.
Anders Hovde med sekkepipe på kappleik på Brandbu i 1999. Foto: Rolf Karlsen, Gjøvik spelmannslag.

Gjøvik spelmannslag er 40 år i år. I den forbindelse vil det bli utdeling av stipend fra Anders Hovdes minnefond. Unge instrumentbyggere og utøvere på eldre folkemusikkinstrument opp til 30-års alder kan søke på stipendet som er på hele 10.000 kroner.

Anders Hovde var et aktivt medlem i Gjøvik spelmannslag, både som instrumentbygger og som utøver. I 2017 ville Anders fylt 40 år. Utdeling av stipendet er satt til søndag 29. oktober. Da vil det bli «Andersaften» med konsert, og «åpent hus» i verkstedet til byggegruppa i spelmannslaget. Nå håper Gjøvik spelmannslag at de får mange unge kvalifiserte søkere til minnefondet. Søknadsfristen er satt til 1. september.

Anders Hovde ble født i 1977. Etter grunnskole og ungdomsskole begynte han på musikklinja ved Tranberg videregående skole i Gjøvik. I denne perioden spilte han også i skolekorps, først klarinett, så altsaksofon.

Anders var svært interessert i folkemusikk og instrumenter som blir brukt i en slik sammenheng. Han ble tidlig medlem i Gjøvik spelmannslag og den aktive instrumentbyggegruppa der. Her ble han tatt godt vare på. Han stortrivdes med å lage sekkepipe, bukkehorn, langeleik., lyre m.m. Etter å ha avsluttet musikklinja på Tranberg videregående startet han på instrumentakademiet i Moss. Her gikk han i ett år og bygget flere instrumenter, blant annet gitarer og en fiolin.

Helt fra tenårene var Anders Hovde med i diverse band og musikkgrupper. Det bandet som han brukte mest tid på var «Poor Paddy». De spilte irsk musikk og var nærmest husband på Bar Ampfield i Gjøvik. Anders spilte mest blikkfløyte i dette bandet. Han bidro også sterkt til lydbildet i bandet «Hagalaz Runedance». De spilte blant annet inn «Volven» sammen. Anders bidro som multiinstrumentalist og trakterte strykelyre, dreielire, nordisk sekkepipe, fløyter, norsk lyre, mandolin og fele.

Anders var stadig på utkikk etter nye musikalske utfordringer. De siste to årene han levde var han svært opptatt av balkansk folkemusikk, Han kjøpte kaval av Stian Carstensen. Kaval er ei bulgarsk fløyte som er svært vanskelig å få skikkelig lyd på. Anders blåste tålmodig dag etter dag uten at lyden kom. Stian trøstet ham med at også han hadde slitt i dagevis. Endelig kom lyden og Anders hadde fått et nytt instrument på repertoaret.

Anders ble alvolig syk i desember 1999. Han fikk en alvorlig diagnose. Likevel var han positiv og optimistisk, men måtte gi tapt 28. juni 2000, etter at immunforsvaret ble totalt nedkjørt etter cellegiftbehandling.

Anders hadde mye han skulle ha utrettet. Han trodde fullt og fast på at han skulle bli bra, og hadde fullbooket året etter med blant annet europaturne med «Hagalaz Runedance».

I Anders sin begravelse ble det etter familiens ønske gitt pengegaver som skulle gå til Gjøvik spelmannslag, og den 6. juli 2000 ble Anders Hovdes Minnefond opprettet etter ønske fra familien og Gjøvik spelmannslag.

Etter at Anders døde ønsket hans mange musikkvenner å arrangere minnekonserter. Dette skjedde første gang 9. og 10. august 2000. Overskuddet fra minnekonsertene skulle gå til opprettelse av et minnefond. Dette ble realisert i et samarbeid med familien og Gjøvik spelmannslag. I årenes løp ble det arrangert flere minnekonserter. Målet med minnefondet er å dele ut et stipend til unge aktører som på ulike måter har medvirket til å fremme og stimulere tradisjonsmusikken og instrumentbyggingen. Siste utdeling av stipendet var i 2011.

Anders Hovde (med sekkepipe) i samspill med Stein Villa (strykelyre) og Lasse Stang (sekkepipe) på kappleik i 1999 på Brandbu. Foto: Rolf Karlsen, Gjøvik spelmannslag.
Anders Hovde (med sekkepipe) i samspill med Stein Villa (strykelyre) og Lasse Stang (sekkepipe) på kappleik i 1999 på Brandbu. Foto: Rolf Karlsen, Gjøvik spelmannslag.

Munnspill på gamlemåten

[status_oops]Pressemelding[/status_oops]

munnspillkursing
MUNNSPILLERE: Mareno Roska (foran) og bak Svein Arne Mæhlum, Leif Arne Bakke, Lasse Stang, Stein Villa, Einar Fosdal og Stein Terje Mathisen i Gjøvik spelmannslag ønsker vel møtt til å lære munnspill på gamlemåten.

 

Har du lyst til å lære å spille munnspill på gamlemåten så har du sjansen nå. 17.-19. april blir det arrangert kurs med Gjøvik spelmannslag som vertskap. Her blir det opplæring på alle nivåer fra nybegynnere til viderekomne. En vil få et innblikk i hvordan munnspillet kan brukes til runddans- og bygdedansspill, viser m.m. Poenget er å spille melodien samtidig med at en akkompagnerer seg sjøl med «tungebassing».

Her er det lav terskel, alle kan melde seg på uansett kunnskaper på forhånd. Hvis du ikke har et munnspill så får du kjøpt et for drøye tre hundrelapper. Det du trenger er et lite diatonisk munnspill i G. Det har allerede meldt seg deltakere fra fjern og nær men det er plass til flere. Kurset holdes i Tingbygningen på Hunn.

Her blir det kursing på alle nivåer, buskspill og sikkert mang en god historie, for munnspillere har det i kjeften!

Instruktører for nybegynnere er Mareno Roska og Inge Torstenson, for litt øvete Einar Eimhjellen og for viderekomne John-Erik Hammarberg.

Arrangør er Gjøvikspelmannslag/Tradisjonsmusikkarkivet Mjøsmuseet.

Påmelding til Stein Villa (stein.villa@mjosmuseet.no).

[button url=»http://gjovikspelmannslag.no/blogg/?p=433″ style=»orange» size=»small» target=»_blank»]Se program og mer info her[/button]

Minneord til Kjell Stokke

phpIEozT6PM

Kjell Stokke gikk bort 17. februar 80 år gammel.

Med hans bortgang har vi mistet en svært sentral person i tradisjonsmusikkmiljøet i Norge.

Han var en av grunnleggerne av Gjøvik spelmannslag og var en ildsjel og inspirator av de sjeldne. Han var et gjennommusikalsk menneske og hadde stor spennvidde i sin musikalske karriere. Fra klarinett i barndommen, altsaksofon i jazzmiljøet, obo i byorkesteret og til fele og langeleik i Gjøvik spelmannslag. Kanskje var det allsidigheten som musiker som gjorde at han ble så inkluderende. Han hadde en stor forståelse av hvilken drivkraft musikken er, en drivkraft Kjell hadde til fulle!

Dette ga starten til et allsidig spelmannslag på Gjøvik. I 1979 fikk han i gang innsamling og registrering av lokal musikk og fikk dokumentert lokale tradisjoner med opptak og nedtegnelser av felespill, langeleik, torader og dans. Dette prosjektet vakte stor oppsikt, spesielt funnet av gamle langeleiker, med Petter Hasvoldseters langeleik fra 1524 som den største sensasjonen.

Kjell var målretta og entusiastisk og med en stor kontaktflate, og han hadde evnen til å knytte kontakt med ledende kapasiteter innenfor de feltene som var relevante for de målene han hadde satt seg. Dette ble møtt med den aller største respekt i et nettverk som snart omfattet det meste av folkemusikknorge: Leif Løchen, Sverre Jensen, Olav Viken, Ingar Ranheim. Olav Sæta, Sven Nyhus, Egil Bakka og mange flere. Og Kjell hadde også evnen til å sette sine ideer og mål ut i livet.

Han sto i spissen for å dokumentere de levende kildene som kom for en dag da laget begynte å lete etter sin egen lokale musikktradisjon. Han starta opp med byggekurs for å få på fote en langeleiktradisjon som var i ferd med å dø ut. Og han hadde et pedagogisk opplegg for å lære seg å spille langeleik, siffernotasjon, som er en lettfattelig metode for de som ikke var notekyndige, og han komponerte nye langeleiklåter. Og langeleikgruppa består i dag av et dusin som møtes hver uke for å spille sammen

Tradisjonsmusikkarkivet på Gjøvik er også et av resultatene av hans utrettelige arbeid og han fikk realisert en utøvende formidlerstilling i grunnskolen.

Som pedagog hadde han også god kontakt med skolene og fikk i stand en rekke skolekonserter for å formidle lokal tradisjonsmusikk i kommunene rundt. Og han fikk også noen av folkehøgskolene i regionen med på instrumentbyggerkurs og spillekurs. Kjell var en stor miljøskaper med sine mange historier, obligatorisk tjyru-te drikking på byggekursene og ikke minst tildeling av personlige testimonier med beskrivelser av kursdeltakere og instrumenter på rim! Og listene over alle som – mer eller mindre frivillig – deltok på byggekursene, finnes fortsatt i arkivet.

I byggegruppa ble det laga kopier av alle langeleikene som ble funnet i distriktet, over 20 forskjellige og flere andre eldre instrumenter ble det etter hvert. De fleste av de norske harpene er rekonstruert etter studiereiser for å måle opp originalinstrumentene. Nordisk sekkepipe ble det også blåst liv i av byggegruppa, med spilleseminarer og spikking av rør!

Også strykelyre, nyckelharpe, lyre og mange andre instrumenter har blitt til etter inspirasjon av Kjell. Denne rike floraen av instrumenter har også gitt andre inspirasjon til komponering av musikk av lagets egne medlemmer, bl.a. til Jul i Blåfjell.

Denne aktiviteten som Kjell var primus motor for i mange år, resulterte også i ei bok: Nytt liv i gamle toner, som kom ut i 1987. Den omfatta både historiene om lokale tradisjonsbærere, instrumentene og notenedtegnelser. Og i 1990 laget NRK to tv-program med samme tittel som boka, og med Kjell som dyktig programleder og svært sentral aktør og pådriver.

Med sitt store kontaktnett fikk han også i stand en leieavtale med Eiktunet museum om leie av Tingbygningen på Hunn, et av byens eldste hus. Dette har siden den gang vært vårt øvingslokale. Instrumentbyggerverkstedet i Gjøvik Kunst – og Kulturskoles underetasje er også et resultat av Kjell sine gode samarbeidsevner og målretta arbeid.

Kjell Stokke var leder i Gjøvik spelmannslag i en årrekke og ble utnevnt som æresmedlem for sitt store arbeid  for tradisjonsmusikken.

Når vi minnes Kjell, er det med stor glede og takknemlighet. En fantastisk forteller og humørspreder, kunnskapsrik og reflektert, inkluderende og med en egen evne til å få folk til å være med og føle seg verdsatt.

Han fikk oss til å føle stolthet over kulturen og tradisjonsmusikken vår.

Vi takker Kjell for gode, glade minner, for all kunnskap og spellestunder, gode samtaler og historier i hverdag og fest, og for sorger og gleder vi har delt gjennom mange rike år.

Vi er mange som deler sorgen over hans bortgang med hans nærmeste. Og vi er heldige alle som har fått kjenne Kjell.

Takk for all glede!

Dine venner i Gjøvik spelmannslag