Verdens Triveligste Band

Krydderkonsert torsdag 19. oktober i Tingbygningen på Hunn – Hunnsvegen 29 på Gjøvik.

Ingunn Molstad – vokal
Håvard Amlie – bass og gitar
Øyvind Selmer Hoelsveen – gitar, trekkspill, munnspill og trompet
Anders Byfuglien – tangenter

Gjør deg klar til en times nytelse i fullkommen trivelig atmosfære sammen med trivelige medtilhørere i den trivelige Tingbygningen på Hunn. Bandet fremfører utelukkende trivelige låter i sjangeren triveliglåter, og de klarer aldri å skjule at de har det fenomenalt trivelig sammen på scenen.

Servering av kaffe og krydderkake gjør ikke kvelden mindre trivelig.

Konserten er støttet av Norsk kulturråd.

Billetter kr. 200/100

Odde & Holmen

Foto: Thor Hauknes

Konsertstart kl. 20:00, billetter kr. 200,-

Odde & Holmen er ein duo med hardingfele og bratsj som blandar tradisjonsmusikk med impulsar frå både kunstmusikk, improvisert musikk og den slåttesymfoniske stilen til Eivind Groven. Duoen representerer eit leikent og virtuost samspel, og skapar ei lytteverd med stort rom for klangelege nyansar, sterke melodiar og melankoli i stadig veksling. Duoen kjem med nytt album hausten 2023, beståande av sjølvkomponerte låttar og improvisasjonar. Her møtest det rå slåttespelet frå hardingfela med dei lange linene frå kunstmusikken og smeltar saman til eit unikt uttrykk.  

Plata kjem fysisk 31. august og digitalt 22. september.

I 2015 vann duoen prisen for årets unge folkemusikarar, og debutalbumet «Sumarmorgon» (2016) vart nominert til Folkelarmpris. 

Bjørn Kåre Odde har i snart eit tiår vore ein av dei mest attraktive felespelarane i landet. Odde har særleg dyrka ulike samspelsprosjekt i grenseland mellom folkemusikk og klassisk og vann Folkelarmpris i open klasse for albumet «Folk Chamber» (2021), kor desse to verda møtest. 

Sivert Holmen har i stor grad dyrka solospelet på hardingfele, med siger i Fanitulltevlinga og topplasseringar på landskappleik, og vart nominert til Folkelarmpris for soloalbum «Jotunheimen» (2021). Våren 2023 leverte han masterarbeidet «I lydarlæte» kor han har fordjupa seg i rekomposisjon og improvisasjon over lydarlæte.

Musikkhelg 25. – 27. mai

stemingsspill2

I år vil kurshelga bestå av parallelle kurs i munnharpesmiing, spill på munnharpe og langeleik (både for nybegynner og viderekomne), kunsten å spikke lange seljefløyter og lære å spille på dem.

Fredagen begynner med konsert med Ole og Knut Aastad Bråten. Ole og Knut Aastad Bråten (f. 1976) kommer fra Valdres og har spelt langeleik siden de var 16 år gamle. De er begge knytta til ei rekke tradisjonslinjer, blant anna Ola Brenno (1865–1957) og Olav Snortheim (1911–1988). De viktigste læremestrene har vært Oddrun og Gunvor Hegge, og Bergljot Hedda Lunde. Sammen har de vært med å gi langeleikmusikken et løft i Norge de siste 20 åra.

Lørdag vil hovedsakelig gå med til å smi selve kroppen på munnharpene, mens arbeidet med å lage og montere fjær vil foregå på søndagen.

munnharpesmiing
Foto: Lasse Stang

Spillekursene for munnharpe og langeleik foregår i flere av stuene på Eiktunet, med gode muligheter til å fordele deltakerne i flere grupper etter nivå. Munnharpeforum og langeleikforum stiller med instrumenter til utlån.

Seljefløytekurset starter med at kursdeltakere tas med på en runde i omegnen for å lære å finne typiske vokseplasser for selje som egner seg til fløytelaging. De får så skjære med seg rikelig med emner som tas med tilbake til Eiktunet, der resten av fredagen går med til å lære å spikke fløyter. Lørdagen lager hver deltaker først sine egne «seljefløyter» i plast, så alle har fløyter med samme grunntone når spilldelen av kurset starter. De får så lære ulike spilleteknikker og tradisjonelle seljefløytelåter.

Foto: Lasse Stang
Foto: Lasse Stang

Kursavgiften er kr. 500,- en lav pris som burde gjøre kurset attraktivt for ungdom og studenter. Lunsjen – Marits fenomenale fiskesuppe med kryddersmør og brød – koster kr. 100.- pr dag og nytes i fellesskap for alle deltakerne.

Kursholdere i år:
Smikurs: Stein Terje Mathisen, Sven Håkon Jørgensen og Alexander Sørnes
Spikking/spill seljefløyte: Stein Villa
Spill langeleik: Gøril Ramo Håve
Sang/dans for unger (søndag): Silje Austdal og Karine Kjellberg Granli

Program:
Fredag 25.05. kl. 20.00: Krydderkonsert i Tingbygningen med Ole og Knut Aastad Bråten.
Lørdag 26.05. kl. 10.00: Oppmøte på Eiktunet for alle kursdeltakere. Presentasjonsrunde før gruppene går hver til sitt. Kurset går fram til kl. 16. med felles lunsj.
Lørdagskvelden møtes alle i Tingbygningen på Hunn til sosialt samvær og spontant samspill. Disse kveldene har blitt legendariske! Her møtes profesjonelle og amatørmusikere og deler låter og erfaringer. Kursdeltakerne får oppleve solospill og samspill på høyt nivå, og munnharpe, langeleik, seljefløyte og sang er svært godt egnet for samspill!
Søndag 27.05.: kl. 10.00: Kursene fortsetter til kl. 15.00. med felles lunsj.
Kl. 12.00: Sang/dans for unger kl. 12, dette er gratis.

Påmelding til Stein Villa, stein.villa@mjosmuseet.no, tlf: + 47 934 95 806. Pris for kurs: 500,-. Lunsj koster kr. 100,- pr. dag. Konsert med Ole og Knut Aastad Bråten kr. 100,- for kursdeltakere, kr. 200,- for andre. Betaling kontant eller til kontonr. 2010 22 27507. Oppgi navn og Musikkhelg!

Overnatting: Vi anbefaler Gjøvik Vandrerhjem Hovdetun www.hovdetun.no. Rom, flersengsrom, hytter og leiligheter. Ved booking, gi beskjed om at du skal på Musikkhelg med Gjøvik spelmannslag!

Foto: Lasse Stang
Foto: Lasse Stang

Anders Hovdes Minnefond

Unge instrumentbyggere og utøvere på eldre folkemusikkinstrument kan søke stipend fra Anders Hovdes Minnefond

[status_oops]Anders Hovdes Minnefond. Fondet har som formål å støtte og stimulere ungdom som bygger og/eller bruker eldre tradisjonsinstrument. Søknad sendes innen 1. oktober 2017 til: Gjøvik spelmannslag
v/leder Marit Steinsrud
Odnesvegen 561
2822 Bybrua

eller e-post marit.steinsrud@gmail.com

For mer informasjon ta kontakt med Marit Steinsrud på tlf.41202984[/status_oops]

Anders Hovde med sekkepipe på kappleik på Brandbu i 1999. Foto: Rolf Karlsen, Gjøvik spelmannslag.
Anders Hovde med sekkepipe på kappleik på Brandbu i 1999. Foto: Rolf Karlsen, Gjøvik spelmannslag.

Gjøvik spelmannslag er 40 år i år. I den forbindelse vil det bli utdeling av stipend fra Anders Hovdes minnefond. Unge instrumentbyggere og utøvere på eldre folkemusikkinstrument opp til 30-års alder kan søke på stipendet som er på hele 10.000 kroner.

Anders Hovde var et aktivt medlem i Gjøvik spelmannslag, både som instrumentbygger og som utøver. I 2017 ville Anders fylt 40 år. Utdeling av stipendet er satt til søndag 29. oktober. Da vil det bli «Andersaften» med konsert, og «åpent hus» i verkstedet til byggegruppa i spelmannslaget. Nå håper Gjøvik spelmannslag at de får mange unge kvalifiserte søkere til minnefondet. Søknadsfristen er satt til 1. september.

Anders Hovde ble født i 1977. Etter grunnskole og ungdomsskole begynte han på musikklinja ved Tranberg videregående skole i Gjøvik. I denne perioden spilte han også i skolekorps, først klarinett, så altsaksofon.

Anders var svært interessert i folkemusikk og instrumenter som blir brukt i en slik sammenheng. Han ble tidlig medlem i Gjøvik spelmannslag og den aktive instrumentbyggegruppa der. Her ble han tatt godt vare på. Han stortrivdes med å lage sekkepipe, bukkehorn, langeleik., lyre m.m. Etter å ha avsluttet musikklinja på Tranberg videregående startet han på instrumentakademiet i Moss. Her gikk han i ett år og bygget flere instrumenter, blant annet gitarer og en fiolin.

Helt fra tenårene var Anders Hovde med i diverse band og musikkgrupper. Det bandet som han brukte mest tid på var «Poor Paddy». De spilte irsk musikk og var nærmest husband på Bar Ampfield i Gjøvik. Anders spilte mest blikkfløyte i dette bandet. Han bidro også sterkt til lydbildet i bandet «Hagalaz Runedance». De spilte blant annet inn «Volven» sammen. Anders bidro som multiinstrumentalist og trakterte strykelyre, dreielire, nordisk sekkepipe, fløyter, norsk lyre, mandolin og fele.

Anders var stadig på utkikk etter nye musikalske utfordringer. De siste to årene han levde var han svært opptatt av balkansk folkemusikk, Han kjøpte kaval av Stian Carstensen. Kaval er ei bulgarsk fløyte som er svært vanskelig å få skikkelig lyd på. Anders blåste tålmodig dag etter dag uten at lyden kom. Stian trøstet ham med at også han hadde slitt i dagevis. Endelig kom lyden og Anders hadde fått et nytt instrument på repertoaret.

Anders ble alvolig syk i desember 1999. Han fikk en alvorlig diagnose. Likevel var han positiv og optimistisk, men måtte gi tapt 28. juni 2000, etter at immunforsvaret ble totalt nedkjørt etter cellegiftbehandling.

Anders hadde mye han skulle ha utrettet. Han trodde fullt og fast på at han skulle bli bra, og hadde fullbooket året etter med blant annet europaturne med «Hagalaz Runedance».

I Anders sin begravelse ble det etter familiens ønske gitt pengegaver som skulle gå til Gjøvik spelmannslag, og den 6. juli 2000 ble Anders Hovdes Minnefond opprettet etter ønske fra familien og Gjøvik spelmannslag.

Etter at Anders døde ønsket hans mange musikkvenner å arrangere minnekonserter. Dette skjedde første gang 9. og 10. august 2000. Overskuddet fra minnekonsertene skulle gå til opprettelse av et minnefond. Dette ble realisert i et samarbeid med familien og Gjøvik spelmannslag. I årenes løp ble det arrangert flere minnekonserter. Målet med minnefondet er å dele ut et stipend til unge aktører som på ulike måter har medvirket til å fremme og stimulere tradisjonsmusikken og instrumentbyggingen. Siste utdeling av stipendet var i 2011.

Anders Hovde (med sekkepipe) i samspill med Stein Villa (strykelyre) og Lasse Stang (sekkepipe) på kappleik i 1999 på Brandbu. Foto: Rolf Karlsen, Gjøvik spelmannslag.
Anders Hovde (med sekkepipe) i samspill med Stein Villa (strykelyre) og Lasse Stang (sekkepipe) på kappleik i 1999 på Brandbu. Foto: Rolf Karlsen, Gjøvik spelmannslag.