Haugtussa

Krydderkonsert: Haugtussa med Øyonn Groven Myhren m fl i Tingbygningen på Hunn torsdag 23.november kl 1900.

”Arne Garborgs diktfortelling «Haugtussa» har fascinert stadig nye generasjoner. Det er det mange grunner til og heldigvis fikk Øyonn Groven Myhren i oppdrag å skrive ny musikk til dette tidløse universet. For en åpenbaring det har blitt.” Dette skriver Tor Hammerø i Nettavisen og fortsetter: 

I 2019 fikk sangeren og kvederen Øyonn Groven Myhren ei bestilling fra Folkemusikkveka på Ål i Hallingdal. De ville ha ny musikk til sjølvaste «Haugtussa». Hun visste umiddelbart at hun ville kvede fortellinga siden Garborg sjøl benytta ord som kvad og song om storverket sitt. Utgangspunktet var at det skulle være et solo vokal-prosjekt, men etter hvert som musikken vokste fram, «hørte» Groven Myhren både seljefløyte, fele og slagverk. Når så langeleik-, munnharpe-, hardingfele- og felespilleren Rasmus Kjorstad og hakkebrett-, klokkespill- og vibrafonspilleren Tomas Nilsson var lette å be, fikk Groven Myhren, som i tillegg til å synge og kvede på et inderlig og flott vis også spiller seljefløyte, kraviklyrer og basslangeleik, akkurat det musikalske reisefølget hun kunne ønske seg, noe som har vært med å gi «Haugtussa» et nytt liv for nye generasjoner.  

Vi får følge tenåringsjenta Veslemøy gjennom kjærlighet og svik og hennes kamp mellom lys og mørke i et spenn som strekker seg over to og et halvt år. Garborg skrev tolv kapitler, mens Groven Myhren har valgt ut ni av disse. Skiftet mellom årstidene spiller ei viktig rolle og komponisten har derfor valgt å dele det opp i tre tidsbolker: vinter, vår og sommer og høst og vinter.

Dette har ført til tre CD-er og det er en sann fryd å følge reisa som Leiv Solberg har produsert og som Olav Torget har gjort opptak av og miksa. Alt på et usedvanlig framifrå vis.

Foreløpig er bare del en å finne digitalt – de to andre skal følge etter hvert. Det er nok en grunn til å sikre seg den fysiske praktugava med et strålende teksthefte med alle tekstene og med Øyonn Groven Myhrens egne betraktninger om hvordan dette store verket blei til.

Sjøl om det meste er komponert og har sterke røtter i den norske folkemusikktradisjonen, så er det også åpninger for improvisasjon underveis – noe Groven Myhren, Kjorstad og Nilsson vet å gripe begjærlig.

«Haugtussa» i Øyonn Groven Myhrens tolkning har blitt et tidløst storverk – intet mindre.”

Dette kan du oppleve i den intime Blåsalen i Tingbygningen på Hunn torsdag!

Verdens Triveligste Band

Krydderkonsert torsdag 19. oktober i Tingbygningen på Hunn – Hunnsvegen 29 på Gjøvik.

Ingunn Molstad – vokal
Håvard Amlie – bass og gitar
Øyvind Selmer Hoelsveen – gitar, trekkspill, munnspill og trompet
Anders Byfuglien – tangenter

Gjør deg klar til en times nytelse i fullkommen trivelig atmosfære sammen med trivelige medtilhørere i den trivelige Tingbygningen på Hunn. Bandet fremfører utelukkende trivelige låter i sjangeren triveliglåter, og de klarer aldri å skjule at de har det fenomenalt trivelig sammen på scenen.

Servering av kaffe og krydderkake gjør ikke kvelden mindre trivelig.

Konserten er støttet av Norsk kulturråd.

Billetter kr. 200/100

Odde & Holmen

Foto: Thor Hauknes

Konsertstart kl. 20:00, billetter kr. 200,-

Odde & Holmen er ein duo med hardingfele og bratsj som blandar tradisjonsmusikk med impulsar frå både kunstmusikk, improvisert musikk og den slåttesymfoniske stilen til Eivind Groven. Duoen representerer eit leikent og virtuost samspel, og skapar ei lytteverd med stort rom for klangelege nyansar, sterke melodiar og melankoli i stadig veksling. Duoen kjem med nytt album hausten 2023, beståande av sjølvkomponerte låttar og improvisasjonar. Her møtest det rå slåttespelet frå hardingfela med dei lange linene frå kunstmusikken og smeltar saman til eit unikt uttrykk.  

Plata kjem fysisk 31. august og digitalt 22. september.

I 2015 vann duoen prisen for årets unge folkemusikarar, og debutalbumet «Sumarmorgon» (2016) vart nominert til Folkelarmpris. 

Bjørn Kåre Odde har i snart eit tiår vore ein av dei mest attraktive felespelarane i landet. Odde har særleg dyrka ulike samspelsprosjekt i grenseland mellom folkemusikk og klassisk og vann Folkelarmpris i open klasse for albumet «Folk Chamber» (2021), kor desse to verda møtest. 

Sivert Holmen har i stor grad dyrka solospelet på hardingfele, med siger i Fanitulltevlinga og topplasseringar på landskappleik, og vart nominert til Folkelarmpris for soloalbum «Jotunheimen» (2021). Våren 2023 leverte han masterarbeidet «I lydarlæte» kor han har fordjupa seg i rekomposisjon og improvisasjon over lydarlæte.

Musikkhelg på Gjøvik 19.-21. mai 2023

Munnharpesmiing

Fredag:

kl. 17: Vi åpner dørene i Tingbygningen, Hunnsvegen 29.
kl. 19: i Tingbygningen: Krydderkonsert med Sigrid Stubsveen og Anders Lillebo. Etter konserten er det gjensynsglede, buskspill mm. utover kvelden.

Lørdag:

Kl. 10 – 16: Kursene begynner på Eiktunet, Øverbyvegen 108
– Smi munnharpe. Begrenset antall – 12 stk. Instruktører: Stein Terje Mathisen, Ole Bjørn Skoe, Sven Håkon Jørgensen
– Munnharpespill: Begynnerkurs med Bernhard Folkestad. Munnharper kan lånes.
– Langeleikspill: Begynnerkurs med Kari Steinsrud, langeleiker kan lånes. Fordypningskurs langeleiktradisjonen etter Barbro Myhre med Turid Berge Endrerud og Bjørg Berge.
– Spikke seljefløyter og lage barklur med Hans Fredrik Jacobsen og Stein Villa. Ta med kniv.
Kl. 19: Tingbygningen: Deltakerkonsert med de som har lyst, etterfulgt av musikalsk masseslagsmål.

Søndag:

Kl. 10 – 16: Kursene fortsetter

Overnatting: Vi anbefaler Gjøvik vandrerhjem Hovdetun www.hovdetun.no rom, hytter og leiligheter. Si at du skal på Musikkhelg!

Kursavgift: kr. 600
Lunsj: Kr. 100 pr. dag, nytes i fellesskap på Eiktunet.
Konsert fredag: kr. 100 for kursdeltakere.
Kontonummer: 2010 22 27507, Vipps: 66056 (Gjøvik spelmannslag)
Påmelding: Stein Villa, tlf. 93495806 stein.villa@mjosmuseet.no helst før 15. mai.

Musikkhelga er et samarbeid mellom Gjøvik spelmannslag, Tradisjonsmusikkarkivet Mjøsmuseet, Norsk Munnharpeforum og Norsk Langeleikforum og er støttet med midler fra Norsk Kulturråd og KOMP