Anders Hovdes Minnefond

Unge instrumentbyggere og utøvere på eldre folkemusikkinstrument kan søke stipend fra Anders Hovdes Minnefond

[status_oops]Anders Hovdes Minnefond. Fondet har som formål å støtte og stimulere ungdom som bygger og/eller bruker eldre tradisjonsinstrument. Søknad sendes innen 1. oktober 2017 til: Gjøvik spelmannslag
v/leder Marit Steinsrud
Odnesvegen 561
2822 Bybrua

eller e-post marit.steinsrud@gmail.com

For mer informasjon ta kontakt med Marit Steinsrud på tlf.41202984[/status_oops]

Anders Hovde med sekkepipe på kappleik på Brandbu i 1999. Foto: Rolf Karlsen, Gjøvik spelmannslag.
Anders Hovde med sekkepipe på kappleik på Brandbu i 1999. Foto: Rolf Karlsen, Gjøvik spelmannslag.

Gjøvik spelmannslag er 40 år i år. I den forbindelse vil det bli utdeling av stipend fra Anders Hovdes minnefond. Unge instrumentbyggere og utøvere på eldre folkemusikkinstrument opp til 30-års alder kan søke på stipendet som er på hele 10.000 kroner.

Anders Hovde var et aktivt medlem i Gjøvik spelmannslag, både som instrumentbygger og som utøver. I 2017 ville Anders fylt 40 år. Utdeling av stipendet er satt til søndag 29. oktober. Da vil det bli «Andersaften» med konsert, og «åpent hus» i verkstedet til byggegruppa i spelmannslaget. Nå håper Gjøvik spelmannslag at de får mange unge kvalifiserte søkere til minnefondet. Søknadsfristen er satt til 1. september.

Anders Hovde ble født i 1977. Etter grunnskole og ungdomsskole begynte han på musikklinja ved Tranberg videregående skole i Gjøvik. I denne perioden spilte han også i skolekorps, først klarinett, så altsaksofon.

Anders var svært interessert i folkemusikk og instrumenter som blir brukt i en slik sammenheng. Han ble tidlig medlem i Gjøvik spelmannslag og den aktive instrumentbyggegruppa der. Her ble han tatt godt vare på. Han stortrivdes med å lage sekkepipe, bukkehorn, langeleik., lyre m.m. Etter å ha avsluttet musikklinja på Tranberg videregående startet han på instrumentakademiet i Moss. Her gikk han i ett år og bygget flere instrumenter, blant annet gitarer og en fiolin.

Helt fra tenårene var Anders Hovde med i diverse band og musikkgrupper. Det bandet som han brukte mest tid på var «Poor Paddy». De spilte irsk musikk og var nærmest husband på Bar Ampfield i Gjøvik. Anders spilte mest blikkfløyte i dette bandet. Han bidro også sterkt til lydbildet i bandet «Hagalaz Runedance». De spilte blant annet inn «Volven» sammen. Anders bidro som multiinstrumentalist og trakterte strykelyre, dreielire, nordisk sekkepipe, fløyter, norsk lyre, mandolin og fele.

Anders var stadig på utkikk etter nye musikalske utfordringer. De siste to årene han levde var han svært opptatt av balkansk folkemusikk, Han kjøpte kaval av Stian Carstensen. Kaval er ei bulgarsk fløyte som er svært vanskelig å få skikkelig lyd på. Anders blåste tålmodig dag etter dag uten at lyden kom. Stian trøstet ham med at også han hadde slitt i dagevis. Endelig kom lyden og Anders hadde fått et nytt instrument på repertoaret.

Anders ble alvolig syk i desember 1999. Han fikk en alvorlig diagnose. Likevel var han positiv og optimistisk, men måtte gi tapt 28. juni 2000, etter at immunforsvaret ble totalt nedkjørt etter cellegiftbehandling.

Anders hadde mye han skulle ha utrettet. Han trodde fullt og fast på at han skulle bli bra, og hadde fullbooket året etter med blant annet europaturne med «Hagalaz Runedance».

I Anders sin begravelse ble det etter familiens ønske gitt pengegaver som skulle gå til Gjøvik spelmannslag, og den 6. juli 2000 ble Anders Hovdes Minnefond opprettet etter ønske fra familien og Gjøvik spelmannslag.

Etter at Anders døde ønsket hans mange musikkvenner å arrangere minnekonserter. Dette skjedde første gang 9. og 10. august 2000. Overskuddet fra minnekonsertene skulle gå til opprettelse av et minnefond. Dette ble realisert i et samarbeid med familien og Gjøvik spelmannslag. I årenes løp ble det arrangert flere minnekonserter. Målet med minnefondet er å dele ut et stipend til unge aktører som på ulike måter har medvirket til å fremme og stimulere tradisjonsmusikken og instrumentbyggingen. Siste utdeling av stipendet var i 2011.

Anders Hovde (med sekkepipe) i samspill med Stein Villa (strykelyre) og Lasse Stang (sekkepipe) på kappleik i 1999 på Brandbu. Foto: Rolf Karlsen, Gjøvik spelmannslag.
Anders Hovde (med sekkepipe) i samspill med Stein Villa (strykelyre) og Lasse Stang (sekkepipe) på kappleik i 1999 på Brandbu. Foto: Rolf Karlsen, Gjøvik spelmannslag.