Haugtussa

Krydderkonsert: Haugtussa med Øyonn Groven Myhren m fl i Tingbygningen på Hunn torsdag 23.november kl 1900.

”Arne Garborgs diktfortelling «Haugtussa» har fascinert stadig nye generasjoner. Det er det mange grunner til og heldigvis fikk Øyonn Groven Myhren i oppdrag å skrive ny musikk til dette tidløse universet. For en åpenbaring det har blitt.” Dette skriver Tor Hammerø i Nettavisen og fortsetter: 

I 2019 fikk sangeren og kvederen Øyonn Groven Myhren ei bestilling fra Folkemusikkveka på Ål i Hallingdal. De ville ha ny musikk til sjølvaste «Haugtussa». Hun visste umiddelbart at hun ville kvede fortellinga siden Garborg sjøl benytta ord som kvad og song om storverket sitt. Utgangspunktet var at det skulle være et solo vokal-prosjekt, men etter hvert som musikken vokste fram, «hørte» Groven Myhren både seljefløyte, fele og slagverk. Når så langeleik-, munnharpe-, hardingfele- og felespilleren Rasmus Kjorstad og hakkebrett-, klokkespill- og vibrafonspilleren Tomas Nilsson var lette å be, fikk Groven Myhren, som i tillegg til å synge og kvede på et inderlig og flott vis også spiller seljefløyte, kraviklyrer og basslangeleik, akkurat det musikalske reisefølget hun kunne ønske seg, noe som har vært med å gi «Haugtussa» et nytt liv for nye generasjoner.  

Vi får følge tenåringsjenta Veslemøy gjennom kjærlighet og svik og hennes kamp mellom lys og mørke i et spenn som strekker seg over to og et halvt år. Garborg skrev tolv kapitler, mens Groven Myhren har valgt ut ni av disse. Skiftet mellom årstidene spiller ei viktig rolle og komponisten har derfor valgt å dele det opp i tre tidsbolker: vinter, vår og sommer og høst og vinter.

Dette har ført til tre CD-er og det er en sann fryd å følge reisa som Leiv Solberg har produsert og som Olav Torget har gjort opptak av og miksa. Alt på et usedvanlig framifrå vis.

Foreløpig er bare del en å finne digitalt – de to andre skal følge etter hvert. Det er nok en grunn til å sikre seg den fysiske praktugava med et strålende teksthefte med alle tekstene og med Øyonn Groven Myhrens egne betraktninger om hvordan dette store verket blei til.

Sjøl om det meste er komponert og har sterke røtter i den norske folkemusikktradisjonen, så er det også åpninger for improvisasjon underveis – noe Groven Myhren, Kjorstad og Nilsson vet å gripe begjærlig.

«Haugtussa» i Øyonn Groven Myhrens tolkning har blitt et tidløst storverk – intet mindre.”

Dette kan du oppleve i den intime Blåsalen i Tingbygningen på Hunn torsdag!

Gjevre, Odde & Vårdal

Krydderkonsert Tingbygningen på Hunn 9. mars kl. 19.00.

Trioen Gjevre, Odde & Vårdal byrja å spele i lag hausten 2017 som eit resultat av fleire dansespelingar og jamsessions. Alle tre er røynde danse- og konsertspelemenn, og har lang fartstid innanfor folkemusikken kvar for seg. Besetninga med hardingfele, torader og akkordeon er uvanleg og sjelden å høyre. 

Med toraderen som det melodiførande instrumentet, akkordeonet med
akkordmoglegheitane og ei hardingfele som vekslar mellom det improvisatoriske og den spesifikke stemmeføringa gjer at uttrykket blir spennande og spesielt. Repertoaret dei spelar er ei blanding av nykomponert musikk og tradisjonelle slåttar frå Nord-Gudbrandsdalen. I januar 2020 gav dei ut si fyrste plate, Husklugumt, som vann stor merksemd på Folkelarm.  

Billetter kr. 200/300 – medlem/ikke medlem, skoleelever og studenter gratis.

KRYDDERKAKE og kaffe på billetten

Arrangør: Gjøvik spelmannslag og Tradisjonsmusikkarkivet Mjøsmuseet. Støttet av Norsk kulturråd.

Inge Gjevre – torader, Mads Erik Odde – trekkspel, Vegar Vårdal – fele

Krydderkonsert med Ævestaden

Gjøvik spelmannslag inviterer til Krydderkonsert med den prisbelønte gruppa Ævestaden søndag 13. november kl. 19 i Tingbygningen på Hunn. Ævestaden kombinerer tradisjonelle folkemusikkuttrykk med elektroniske virkemidler. Deres suggererende lydbilde, bl.a. med bruk av lyrer og vokal, har blitt et kjennemerke som har sendt dem rundt på konsertscener i hele Europa det siste året. De vant Folkelarmprisen i fjor og mottok NOPA stipendet under by:larm i år. Trioen er forventet å prege norsk musikkliv fremover. Ævestaden bruker både norsk og svensk språk i sine komposisjoner.

Kenneth Lien – kraviklyre, munnharpe, langeleik, fele og vokal.
Levina Storåkern – fele, kuhorn, kantele, langeleik, live-elektronikk og vokal.
Eir Vatn Strøm – kraviklyre, live-elektronikk, synth og vokal.

Arr: Gjøvik spelmannslag og Tradisjonsmusikkarkivet Mjøsmuseet.
Støttet av Norsk kulturråd.

Krydderkonsert med Henderson Burgess Fliflet

TORSDAG 8. SEPTEMBER 2022 KLOKKA 20:00

Musikk fra begge sider av Nordsjøen er tema i Gabriel Fliflets duosamarbeid med engelske Richard Burgess (sang, concertina, gitar). I trioen Henderson, Fliflet & Burgess, har de med seg den briljante felespilleren Kevin Henderson fra Shetland. Det synger og svinger!

Blåsalen i Tingbygningen på Hunn får nok en gang besøk av enestående musikere – gå ikke glipp av en helt unik musikkopplevelse med humor, saltsmak og gnistrende spill!

Konsertstart kl. 20, bill. Kr. 250/300, inkludert krydderkake 😊
Arrangør: Gjøvik spelmannslag / Tradisjonsmusikkarkivet Mjøsmuseet
Konserten er støttet av Norsk kulturråd