Musikkhelg 25. – 27. mai

stemingsspill2

I år vil kurshelga bestå av parallelle kurs i munnharpesmiing, spill på munnharpe og langeleik (både for nybegynner og viderekomne), kunsten å spikke lange seljefløyter og lære å spille på dem.

Fredagen begynner med konsert med Ole og Knut Aastad Bråten. Ole og Knut Aastad Bråten (f. 1976) kommer fra Valdres og har spelt langeleik siden de var 16 år gamle. De er begge knytta til ei rekke tradisjonslinjer, blant anna Ola Brenno (1865–1957) og Olav Snortheim (1911–1988). De viktigste læremestrene har vært Oddrun og Gunvor Hegge, og Bergljot Hedda Lunde. Sammen har de vært med å gi langeleikmusikken et løft i Norge de siste 20 åra.

Lørdag vil hovedsakelig gå med til å smi selve kroppen på munnharpene, mens arbeidet med å lage og montere fjær vil foregå på søndagen.

munnharpesmiing
Foto: Lasse Stang

Spillekursene for munnharpe og langeleik foregår i flere av stuene på Eiktunet, med gode muligheter til å fordele deltakerne i flere grupper etter nivå. Munnharpeforum og langeleikforum stiller med instrumenter til utlån.

Seljefløytekurset starter med at kursdeltakere tas med på en runde i omegnen for å lære å finne typiske vokseplasser for selje som egner seg til fløytelaging. De får så skjære med seg rikelig med emner som tas med tilbake til Eiktunet, der resten av fredagen går med til å lære å spikke fløyter. Lørdagen lager hver deltaker først sine egne «seljefløyter» i plast, så alle har fløyter med samme grunntone når spilldelen av kurset starter. De får så lære ulike spilleteknikker og tradisjonelle seljefløytelåter.

Foto: Lasse Stang
Foto: Lasse Stang

Kursavgiften er kr. 500,- en lav pris som burde gjøre kurset attraktivt for ungdom og studenter. Lunsjen – Marits fenomenale fiskesuppe med kryddersmør og brød – koster kr. 100.- pr dag og nytes i fellesskap for alle deltakerne.

Kursholdere i år:
Smikurs: Stein Terje Mathisen, Sven Håkon Jørgensen og Alexander Sørnes
Spikking/spill seljefløyte: Stein Villa
Spill langeleik: Gøril Ramo Håve
Sang/dans for unger (søndag): Silje Austdal og Karine Kjellberg Granli

Program:
Fredag 25.05. kl. 20.00: Krydderkonsert i Tingbygningen med Ole og Knut Aastad Bråten.
Lørdag 26.05. kl. 10.00: Oppmøte på Eiktunet for alle kursdeltakere. Presentasjonsrunde før gruppene går hver til sitt. Kurset går fram til kl. 16. med felles lunsj.
Lørdagskvelden møtes alle i Tingbygningen på Hunn til sosialt samvær og spontant samspill. Disse kveldene har blitt legendariske! Her møtes profesjonelle og amatørmusikere og deler låter og erfaringer. Kursdeltakerne får oppleve solospill og samspill på høyt nivå, og munnharpe, langeleik, seljefløyte og sang er svært godt egnet for samspill!
Søndag 27.05.: kl. 10.00: Kursene fortsetter til kl. 15.00. med felles lunsj.
Kl. 12.00: Sang/dans for unger kl. 12, dette er gratis.

Påmelding til Stein Villa, stein.villa@mjosmuseet.no, tlf: + 47 934 95 806. Pris for kurs: 500,-. Lunsj koster kr. 100,- pr. dag. Konsert med Ole og Knut Aastad Bråten kr. 100,- for kursdeltakere, kr. 200,- for andre. Betaling kontant eller til kontonr. 2010 22 27507. Oppgi navn og Musikkhelg!

Overnatting: Vi anbefaler Gjøvik Vandrerhjem Hovdetun www.hovdetun.no. Rom, flersengsrom, hytter og leiligheter. Ved booking, gi beskjed om at du skal på Musikkhelg med Gjøvik spelmannslag!

Foto: Lasse Stang
Foto: Lasse Stang