Konsert med Gabriel Fliflet og Jorun Marie Kvernberg

Konsert med Gabriel Fliflet og Jorun Marie Kvernberg i Tingbygningen på Hunn fredag 13.november kl 1900.

Billetter kr 200/150 får du kjøpt i døra og krydderkake og kaffe/te får du attpå!

To som slår seg løs slår seg sammen!

Gabriel Fliflet er en fargerik musiker og musikkmaker med trekkspill som hovedinstrument og med lang fartstid innen en rekke ulike former for folkemusikk. Han ble kåret til Årets folkemusiker i 2011. Jorun Marie Kvernberg spiller fele, hardingfele og harpeleik og er en av landets beste folkemusikere. Hun har vunnet Spelmannsprisen to ganger og er den eneste som har vunnet den ærerike «Edvard-prisen» for komponering i sjangeren folkemusikk.

Gabriel og Jorun Marie renner over av spilleglede – både når musikken topper seg i høyspente kraftutladninger og når den flyter stille og poetisk.

De følger hverandre tett, både med underfundige smil og brede glis! Når tiden er moden, bryter de ut i sang.

Du får høre deilige folketoner som har tålt tidens gang, men aller mest ny musikk laget av musikerne selv. Jorun Marie Kvernbergs musikk er preget av hennes oppvekst sentralt i spelmannsmiljøet i Romsdal. Her er luftige viser med plass til vemod og uventede svinger. Her er feleslåtter med mye harpiks og mange glade knips.

Gabriel Fliflets musikk er melodiøs, men med et eget tonalt særpreg; du kan spore toner og rytmer fra både Hellas og Hardanger, finske skoger og nordsjøkyster.

Jorun Marie Kvernberg er sentral i flere av Norges fremste folkemusikkgrupper: I den prisbehengte felekvintetten Majorstuen, Tindra og Unni Boksasp Ensemble. De siste årene har hun også dyrket solospillet, og fått stor respekt for sin lysende, kraftfulle tone, sin virtuositet og for djerv musikalsk nyskaping.

Mange kjenner Gabriel Fliflet fra hans samarbeid med trommeslager Ole Hamre i duoen Fliflet/Hamre, eller fra hans prosjekter basert på egne bestillingsverk. Blant disse er Åresong, som han lagde sammen med Jon Fosse til Festspillene i Bergen 2010. Valseria fra 2013 er en hyllest til valsen og tretakten, og det var her Jorun Marie og Gabriel begynte samspillet.

Krydderkonsert på Tingbygningen med Kim André Rysstad

Konsert torsdag 1. oktober kl. 20.00 på Tingbygningen.

Kim André Rysstad, sanger og musiker fra Rysstad i Setesdal har med sin særegne, varme stemme blitt lagt merke til av musikkelskere både nasjonalt og internasjonalt. Og torsdag 1. oktober har han konsert på Tingbygningen på Hunn.

Rysstad, som i hovedsak har jobba mest med kveding, henter også gjerne inspirasjon fra pop, musical og country for så å blande dette med folkemusikken. Han deltok i Melodi Grand Prix 2012 med sangen «Så Vidunderleg» som vart A-lista på NRKP1 i tre måneder. Høsten etter var Rysstad med i NRK’s «Beat For Beat».

Rysstad begynte sin utdannelse innen klassisk sang, men spesialiserte seg senere i den tradisjonelle sangstilen fra Setesdal. Han har blant annet vært elev av Kirsten Bråten Berg, Ånon Egeland og Agnes Buen Garnås.

 I 2009 vant han INTRO-folk og ble kåret til Årets unge folkemusiker av Rikskonsertene og folkemusikkorganisasjonen FolkOrg. Juryen uttalte følgende etter at seieren var klar: – Kim André Rysstad er tro mot tradisjonen samtidig som vi opplever en tydelig ambisjon om å utvikle og utvide denne. Vi er overbevist om at denne unge kvederen bærer i seg muligheten til å utvikle et særegent uttrykk preget av sin personlige fortellerevne, tilstedeværelse og musikalitet. Han har et uttrykk som både vil berøre og begeistre mange i årene som kommer.

I 2007 slapp Rysstad debutalbumet «Tak hardt uti hand» – en samling folkeviser og middelalderballader. Albumet ble kåret til «Årets soloalbum» under bransjetreffet Folkelarm i 2008, og i forbindelse med utgivelsen skrev Vårt Land at – allerede med sin debut står Kim André Rysstad frem som en stemme for alle tider! Der debutalbumet var av den tradisjonelle sorten med solistisk kveding, har Rysstad nå gått i en mer lekende og sjangeroverskridende retning.

Kim André ble nominert til «Spelemannprisen» for sin andre soloplate «Vegen», og jobber for tida med sitt tredje plateprosjekt med release høsten 2015.

Billetter:
Billetter kr 200,-/150,- kjøpes ved inngangen

Arrangør:
Gjøvik spelmannslag

Åpningstider:
Kl. 20.00 – 21.30

 

Prøysen, Piaf og Paganini & Markensdans!

Onsdag 16.september blir det ny mulighet til å høre konserten: ”Prøysen, Piaf og Paganini” med trubaduren Evald Fredholm på sang og gitar, Ole Nilssen på trekkspill og Elin Christensen på fiolin. Etter konserten blir det drivende god gammaldans der Gjøvik spelmannslag og trioen bytter på dansespillinga! Og sjølsagt får du kjøpt både noe å drikke og noe å eta!

Billetter: Kr 200,- /150,-
Arrangør: Gjøvik spelmannslag og Gjøvik Folkedanslag
Åpningstider: Onsdag 16. september kl. 19
Sted: Samfundssalen på Gjøvik

konsert Fredholm

Konserten ”Prøysen, Piaf og Paganini” vil føre publikum gjennom Prøysen sitt fleidimensjonale univers, der menneskeskildringene og den mangfoldige danserytmen i Prøysenmusikken vil være i fokus. En vil få høre taktskifte frå” Tango for to” på Hedmarken til fransk sigøynertango ala Piaf og sirlige fiolintriller frå Pagani.

Evald Fredholm har i mange år reist Østlandet rundt med gitaren sin og underholdt. Visesangeren og historikeren fra Toten har gjennom dette merket seg som en av dei fremste og mest aktive visesangerene I Mjøsområdet. Repertoaret etter Prøysen og lokale folkeviser har stått i fokus, men han har også sunget slagere etter ikon som Nora Brockstedt og Edith Piaf. I konserten ”Prøysen, Piaf og Paganini” har han fått med seg to av de dyktigste utøverene i Norge på sine instrument. Ole Nilssen fra Løten er utdannet folkemusiker på trekkspel fra Norges Musikkhøgskole, og har allerede som ung mann blitt kjent som en av de fremste trekkspillerne i landet. Elin Christensen er utdannet fiolinist ved Institutt for musikk i Trondheim, og har spilt med Trondheimsolistene på konserter, turnéer og plateinnspillinger. Hun har vært solist i Nidarosdomen, og har ved siden av sin klassiske utdanning arbeidet mye med sjangrer som tango og internasjonal folkemusikk.

Musikkhelg 2015 14.-16. mai på Gjøvik

stemingsspill2

I år vil kurshelga bestå av parallelle kurs i munnharpesmiing, spill på munnharpe og langeleik (både for nybegynner og viderekomne), kunsten å spikke lange seljefløyter og lære å spille på dem. Fredag blir det en-dags kurs i lokale bånsuller, småstubber og ballader fra en rik, men lite kjent tradisjon fra Vardal.

Fredagen vil hovedsakelig gå med til å smi selve kroppen på munnharpene, mens arbeidet med å lage og montere fjær vil foregå på lørdagen.

munnharpesmiing
Foto: Lasse Stang

 

Spillekursene for munnharpe og langeleik foregår i flere av stuene på Eiktunet, med gode muligheter til å fordele deltakerne i flere grupper etter nivå. Munnharpeforum og langeleikforum stiller med instrumenter til utlån.

Seljefløytekurset starter med at kursdeltakere tas med på en runde i omegnen for å lære å finne typiske vokseplasser for selje som egner seg til fløytelaging. De får så skjære med seg rikelig med emner som tas med tilbake til Eiktunet, der resten av fredagen går med til å lære å spikke fløyter. Lørdagen lager hver deltaker først sine egne «seljefløyter» i plast, så alle har fløyter med samme grunntone når spilldelen av kurset starter. De får så lære ulike spilleteknikker og tradisjonelle seljefløytelåter.

Foto: Lasse Stang
Foto: Lasse Stang

Kursavgiften er kr. 400,- en lav pris som burde gjøre kurset attraktivt for ungdom og studenter. (Vokalkurs fredag: kr. 200,-) Lunsjen – Marits fenomenale fiskesuppe med kryddersmør og brød – koster kr. 100.- pr dag og nytes i fellesskap for alle deltakerne.

Kursholdere i år:
Smikurs: Stein Terje Mathisen, Sven Håkon Jørgensen og Ole Bjørn Skoe [status_oops]OBS: smikurset er fulltegnet!![/status_oops]
Spill munnharpe: Anders Røine og evt. en instruktør fra Norsk munnharpeforum
Spikking/ spill seljefløyte: Hans Fredrik Jacobsen og Stein Villa
Spill langeleik: Gunvor Hegge, evt. en instruktør fra Norsk langeleikforum
Vokalkurs fredag: Sissel Morken Gullord

Program:

Torsdag 14.05. kl. 20.00: Krydderkonsert i Tingbygningen med Sudan Dudan.
Fredag 15.05. kl. 10.00: Oppmøte på Eiktunet for alle kursdeltakere. Presentasjonsrunde før gruppene går hver til sitt. Kurset går fram til kl. 16. med felles lunsj. Fredagskvelden møtes alle i Tingbygningen på Hunn til sosialt samvær og spontant samspill. Disse kveldene har blitt legendariske! Her møtes profesjonelle og amatørmusikere og deler låter og erfaringer. Kursdeltakerne får oppleve solospill og samspill på høyt nivå, og munnharpe, langeleik, seljefløyte og sang er svært godt egnet for samspill!
Lørdag 16.05.: kl. 10.00: Kursene fortsetter til kl. 15.00. med felles lunsj.

Påmelding til Stein Villa, stein.villa@mjosmuseet.no, tlf: + 47 934 95 806. Pris for kurs: 400,-. Lunsj koster kr. 100,- pr. dag. Konsert med Sudan Dudan: kr. 100,- for kursdeltakere, kr. 200,- for andre.

Betaling kontant eller til kontonr. 2010 22 27507. Oppgi navn og Musikkhelg!

Overnatting: Vi anbefaler Gjøvik Vandrerhjem Hovdetun www.hovdetun.no. Rom, flersengsrom, hytter og leiligheter. Ved booking, gi beskjed om at du skal på Musikkhelg med Gjøvik spelmannslag!

Foto: Lasse Stang
Foto: Lasse Stang