Konsert med Martine og Jønne Kraft

Konsert i Tingbygningen torsdag 15. november kl. 19.00

Inngang kr. 200,-/150,-

Martine Kraft komponerer ny musikk på hardingfele og har siden 2008 gitt ut 6 album. Musikken må karakteriseres som energisk og er ofte inspirert av både irske og norsk folkemusikk. I det senere har hun etablert samarbeid med musikere fra flere indianerstammer i USA der tonalitet og tematikk på hennes nye materiale bærer en del preg av dette, henholdsvis er musikken her komponert på en 10-strengers hardingfele som hun ble tildelt fra Norsk Hardingfelefond ved Helge Bergnord i 2011. Martine Kraft gjør opptredener med duo eller med sitt faste band og kan være å finne på en stor scene i utlandet såvel som i en hyggelig liten stue i det norske innlandet. Krydderkonserten blir som en akustisk duo i tospann med Jønne, kjent fra bl.a Martine Kraft Band, Totenslagere, Jolly Beggarmen og ikke minst Bamsefar i Hakkebakkeskogen på Gjøvik.

Plakat_1

Barne- og ungdomsgruppa i Gjøvik spelmannslag

Tirsdag 25. september kl. 17.30 – 19.00 starter vi opp igjen i Tingbygningen på Hunn (vis a vis Gjøvik kunst og kulturskole) med sang, spill og dans.

Det blir ei samling i måneden framover, de neste er 23.oktober, 20.november og 4.desember til samme tid.

Samlingene er gratis og ta gjerne med et instrument (fele, torader, cello osv).

Påmelding og eventuelle spørsmål til Silje Austdahl (siljeaustdahl@gmail.com / 99561342)

Krydderkonsert med Fivil

Fivli bilde 2018

Fivil kjem til Gjøvik og har konsert i Tingbygningen på Hunn torsdag 20.september. kl. 19.30.

Fivil er Kirsti Bakken Kristiansen og Ingebjørg Lognvik Reinholdt. Vokalduoen tek utgangspunkt i sine respektive folkesongtradisjonar og sine to ulike stemmer, og skapar eit uttrykk ilag der dei vev melodilinjer og historiar i kvarandre, trallar tostemt og tek publikum med frå dansegolv til vogge. Fivil ga ut sitt debutalbum i 2015, og har dei siste to åra gjort over 200 konsertar for Rikskonserten. I 2018 kjem dei med eit nytt prosjekt, der Aa. O. Vinje sine tekstar står i sentrum.

[quote source=»Kjetil Asdal Bjørgan, Klassekampen» rating=»»]«De lager perler av gamle travere, og snurrer velkjente strofer rundt stemmebåndene til musikken blir svimmel.»[/quote]
[quote source=»Jan Granlie, Salt Peanuts*» rating=»»]«Kirsti Bakken Kristiansen og Ingebjørg Lognvik Reinholdts stemmer griper fatt i oss som lyttere, og låser oss fast til stolen.»[/quote]

Fivil feirar Aa. O. Vinje
I 2018 feirar diktaren Aasmund Olavsson Vinje 200 år. I samband med jubileet har vokalduoen Fivil vald ut sine favorittar blant dei vakre, varme og skarpsindige tekstane til Vinje og arrangert dei med gamle og nye melodiar i særprega Fivil-stil. Konserten er ei tinging frå Vinje i Telemark, som har invitert Fivil til å delta på feiring og konsert i heimkommunen til den folkekjære lyrikaren. Etter jubileumskonserten legg vi ut på turné, og vi kjem gjerne til Slåttefestivalen! Konserten tek ei reise gjennom siste del av livet til vandraren Aasmund, då han etter mange omflakkande år, finn sin store kjærleik og opplever ei kort og intens lukke. I konserten har Aasmund og Rosa fått sin eigen, nykomponerte bruremarsj, og tonesettingar av dei meir kjende dikta som «Tyteberet» og «Den dag kjem aldri» er sjølvsagt med.

Musikkhelg 25. – 27. mai

stemingsspill2

I år vil kurshelga bestå av parallelle kurs i munnharpesmiing, spill på munnharpe og langeleik (både for nybegynner og viderekomne), kunsten å spikke lange seljefløyter og lære å spille på dem.

Fredagen begynner med konsert med Ole og Knut Aastad Bråten. Ole og Knut Aastad Bråten (f. 1976) kommer fra Valdres og har spelt langeleik siden de var 16 år gamle. De er begge knytta til ei rekke tradisjonslinjer, blant anna Ola Brenno (1865–1957) og Olav Snortheim (1911–1988). De viktigste læremestrene har vært Oddrun og Gunvor Hegge, og Bergljot Hedda Lunde. Sammen har de vært med å gi langeleikmusikken et løft i Norge de siste 20 åra.

Lørdag vil hovedsakelig gå med til å smi selve kroppen på munnharpene, mens arbeidet med å lage og montere fjær vil foregå på søndagen.

munnharpesmiing
Foto: Lasse Stang

Spillekursene for munnharpe og langeleik foregår i flere av stuene på Eiktunet, med gode muligheter til å fordele deltakerne i flere grupper etter nivå. Munnharpeforum og langeleikforum stiller med instrumenter til utlån.

Seljefløytekurset starter med at kursdeltakere tas med på en runde i omegnen for å lære å finne typiske vokseplasser for selje som egner seg til fløytelaging. De får så skjære med seg rikelig med emner som tas med tilbake til Eiktunet, der resten av fredagen går med til å lære å spikke fløyter. Lørdagen lager hver deltaker først sine egne «seljefløyter» i plast, så alle har fløyter med samme grunntone når spilldelen av kurset starter. De får så lære ulike spilleteknikker og tradisjonelle seljefløytelåter.

Foto: Lasse Stang
Foto: Lasse Stang

Kursavgiften er kr. 500,- en lav pris som burde gjøre kurset attraktivt for ungdom og studenter. Lunsjen – Marits fenomenale fiskesuppe med kryddersmør og brød – koster kr. 100.- pr dag og nytes i fellesskap for alle deltakerne.

Kursholdere i år:
Smikurs: Stein Terje Mathisen, Sven Håkon Jørgensen og Alexander Sørnes
Spikking/spill seljefløyte: Stein Villa
Spill langeleik: Gøril Ramo Håve
Sang/dans for unger (søndag): Silje Austdal og Karine Kjellberg Granli

Program:
Fredag 25.05. kl. 20.00: Krydderkonsert i Tingbygningen med Ole og Knut Aastad Bråten.
Lørdag 26.05. kl. 10.00: Oppmøte på Eiktunet for alle kursdeltakere. Presentasjonsrunde før gruppene går hver til sitt. Kurset går fram til kl. 16. med felles lunsj.
Lørdagskvelden møtes alle i Tingbygningen på Hunn til sosialt samvær og spontant samspill. Disse kveldene har blitt legendariske! Her møtes profesjonelle og amatørmusikere og deler låter og erfaringer. Kursdeltakerne får oppleve solospill og samspill på høyt nivå, og munnharpe, langeleik, seljefløyte og sang er svært godt egnet for samspill!
Søndag 27.05.: kl. 10.00: Kursene fortsetter til kl. 15.00. med felles lunsj.
Kl. 12.00: Sang/dans for unger kl. 12, dette er gratis.

Påmelding til Stein Villa, stein.villa@mjosmuseet.no, tlf: + 47 934 95 806. Pris for kurs: 500,-. Lunsj koster kr. 100,- pr. dag. Konsert med Ole og Knut Aastad Bråten kr. 100,- for kursdeltakere, kr. 200,- for andre. Betaling kontant eller til kontonr. 2010 22 27507. Oppgi navn og Musikkhelg!

Overnatting: Vi anbefaler Gjøvik Vandrerhjem Hovdetun www.hovdetun.no. Rom, flersengsrom, hytter og leiligheter. Ved booking, gi beskjed om at du skal på Musikkhelg med Gjøvik spelmannslag!

Foto: Lasse Stang
Foto: Lasse Stang